Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile.

Psoriazisul afecteaza, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate sa se însoteasca de afectarea articulatiilor-psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.
În pagina aceasta a site-ului www.psoriasis.ro veti gasi noutati referitoare la cele mai recente descoperiri privind cauzele psoriazisului, mecanismele de producere a psoriazisului, precum si cercetarile efectuate pentru dezvoltarea unor medicamente eficiente pe termen lung, care vor fi utilizate în tratamentul psoriazisului.

De asemenea, vor fi prezentate saptamânal paginile site-ului www.psoriasis.ro care au fost actualizate în saptamâna precedenta si descrierea, pe scurt, a informatiilor prezentate.


18 11 2007Printre numeroșii factori care acționează asupra evoluției psoriazisului se numără și fumatul, atât în prezent cât și anterior. De asemenea, la fel ca în cazul altor afecțiuni medicale este în care este implicat fumatul, și în cazul psoriazisului fumatul activ și pasiv intervin asupra aspectelor clinice ale psoriazisului. Pe de altă parte, un rol important îl are și numărul de țigări fumate.
În numărul din noiembrie 2007 al revistei American Journal of Medicine este evaluat impactul fumatului actual și în trecut asupra incidenței psoriazisului, iar pentru cei care au abandonat fumatul riscul de a dezvolta psoriazis într-o proporție similară cu non fumătorii apare la 20 de ani după abandonul fumatului. Evaluarea impactului fumatului are importanță atât din punct de vedere al sănătății publice cât și al managementului pe termen lung al psoriazisului.
Studiul s-a desfășurat în perioada 1991 – 2005, a cuprins 78.532 de femei și a evaluat asocierea dintre calitatea de fumător/fost fumător/nefumător, durata fumatului, numărul de țigări fumate, renunțarea la fumat, fumatul pasiv și diagnosticul de psoriazis.
În perioada studiului au apărut 887 de cazuri noi de psoriazis, iar actualele fumătoare prezentau un risc de 1,78, fostele fumătoare de 1,37 față de persoanele care nu au fumat niciodată.
A fost pusă în evidență și relația risc psoriazis / număr de țigări fumate: cele care au fumat 11-20 pachete-ani prezentau risc relativ de 1,6, iar cele care au fumat peste 21 pachete-ani prezentau un risc de 2,05 de a dezvolta psoriazis comparativ cu persoanele non fumătoare.
Riscul pentru a dezvolta psoriazis a fost mare și pentru cele expuse în perioada prenatală și în copilărie la fumul de țigară (fumat pasiv), aspect ce subliniază efectul negativ asupra sănătății exercitat de fumatul pasiv.
Comentarii doctor Clătici Victor Gabriel, medic primar dermatolog : renunțarea la fumat joacă un rol foarte important în managementul pe termen lung al bolii. De asemenea, pacienții cu psoriazis trebuie să evite să fumeze în prezența copiilor și să determine din partea copiilor o atitudine sănătoasă față de fumat pentru a scădea riscul ca acești copii să dezvolte psoriazis.

22 10 2007
În cadrul Congresului Mondial de Dermatologie care s-a desfășurat la Buenos Aires au fost abordate și aspectele privind tratamentul psoriazisului la nivelul scalpului, elemente analizate într-un grup larg de experți provenind din mai multe țări. O latură importantă a discuțiilor a fost reprezentată de importanța vehiculului și a modului de formulare a preparatului terapeutic.
Vehiculul are o importanță din ce în ce mai mare în cadrul tratamentului local în dermatologie, eficiența terapeutică fiind foarte strâns legată corelația zonă tratată – afecțiune – preparat topic.
Astfel, din ce în ce mai multe medicamente se prezintă sub formă de șampon, spray sau spumă (foam) care conțin produsul activ.
Experții prezenți la simpozion au subliniat importanța optimizării livrării agentului terapeutic activ cu ajutorul vehiculului corespunzător suprafeței tratate. Astfel, în cazul scalpului se impune introducerea principiilor active de tip dermatocorticoizi, antimicotice, keratolitice sau reductoare în preparate de tip șampon sau spumă sau spray.
Utilizarea unor preparate ușor de administra, fără murdărirea lenjeriei și fără aspectul de gras sau lucios, va conduce în mod direct la creșterea complianței pacientului respectiv a gradului de respectare a recomandărilor medicale de către pacient, cu îmbunătățirea efectelor terapeutice și ameliorarea calității vieții pacientului.
Health Portal
Only verified information
vicodur.com


10 10 2007

În perioada 30 septembrie – 5 octombrie 2007 s-a desfășurat la Buenos Aires, Argentina Congresul Mondial de Dermatologie, prilej cu care au fost prezentate ultimele noutăți din domeniul dermatologiei.
Cu această ocazie, Dr. CRAIG LEONARDI, Saint Louis, SUA, a prezentat rezultatele unor studii referitoare la posibilitatea utilizării în condiții de siguranță și eficiență a unui nou preparat destinat pacienților cu psoriazis.
Preparatul utilizat se numește CNTO 1275 sau ustekinumab, și a fost pusă în evidență o îmbunătățire de cel puțin 75% a severității psoriazisului la mai mult de 65 % dintre pacienții tratați pe parcursul a 12 săptămâni la o doză de 45 mg, în timp ce doza de 90 mg a fost urmată de îmbunătățiri remarcabile la peste 75 % dintre pacienții tratați.
CNTO 1275 (ustekinumab) face parte din grupa anticorpilor monoclonali și se află în momentul de față în studii clinice de fază III în diferite centre internaționale. Acest preparat intervine la nivelul unor substanțe denumite interleukine, respectiv IL 12 și IL 23, substanțe implicate în apariția psoriazisului. CNTO 1275 (ustekinumab) blochează activitatea acestor citokine și astfel intervin în mecanismele intime de apariție ale bolii.
05 01 2007

Pacienţii cu psoriazis prezintă cu o mare frecvenţă diverşi factori de risc cardiovasculari cum ar fi diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol în sânge, fumat , conform rezultatelor unui studiu publicat in numărul din luna decembrie 2006 a revistei Journal of the American Academy of Dermatology.

Autorii studiului, efectuat pe un număr de127706 pacienţi cu forme uşoare de psoriazis şi 3854 cu forme severe de psoriazis, o frecvenţă foarte mare a factorilor de risc cardiovasculari comparativ cu populaţia generală. Astfel, diabetul zaharat era prezent la 7,1%dintre pacienţii cu psoriazis sever şi la 4,4% cu psoriazis uşor, comparativ cu 3,3% la populaţia de control (asimilată cu populaţia generală). In ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, aceasta era prezentă la 20% dintre bolnavii cu forme severe, 14,7% cu forme uşoare si doar la 11,9% din populaţia de control.

Valori crescute ale colesterolului in sânge (hipercolesterolemie) au fost depistate la 6% dintre pacienţii cu forme grave de psoriazis şi la 4,7% la bolnavi cu forme uşoare , faţă de 3,3% în populaţia generală.

De asemenea, obezitatea este mult mai frecvent depistată la pacienţii cu psoriazis, 20,7% dintre cei cu forme grave respectiv 15,8 % cu forme uşoare prezentau acest diagnostic, comparativ cu 13,2% în populaţia de control.

Conform concluziilor autorilor, pacienţii cu psoriazis trebuie să se implice activ în depistarea si diagnosticarea factorilor de risc cardiovasculari, şi să aplice măsurile corespunzătoare prevenirii dezvoltării fenomenelor acute cardiovasculare.

08 10 2006

La cel de al 15-lea Congres al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (European Academy of Dermatology and Venereology EADV) au fost prezentate rezultatele unui studiu de fază 2 efectuat cu un preparat administrat subcutanat denumit CNTO 1275, care conţine un produs anti –IL12p40, respectiv un antagonist pentru citokinele IL-12 şi IL-23, două substanţe care joacă un rol important în patogenia psoriazisului. Pacienţii car au fost incluşi în studiu prezentau psoriazis moderat spre sever şi erau candidaţi pentru tratament pe cale generală sau fototerapie.

Rezultatele obţinute au fost încurajatoare, cu îmbunătăţirea semnificativă a indicelui PASI şi a calităţii vieţii pacienţilor, cu o toleranţă bună a preparatului. Pe lângă rezultatele clinice favorabile ale studiului, a fost confirmată importanţă familiei p40 de citokine în cadrul mecanismelor de apariţie ale psoriazisului.


01 04 2006

Conform Medscape Medical News, la cel de al 64-lea Congres anual al Academiei Americane de Dermatologie, au fost prezentate cercetări referitoare la pacienţii cu psoriazis moderat şi sever, care au primit un tratament pe termen lung cu efalizumab, un anticorp monoclonal utilizat în terapia biologică a psoriazisului. Au fost prezentate date rezultate din 2 studii de fază 3, unul desfăşurat pe o perioadă de 36 de luni iar celălalt pe o perioadă de 60 de săptămâni. Aceste studii pe termen lung se impun pentru aprecierea siguranţei utilizării produsului terapeutic, având în vedere atât evoluţia cronică, de lungă durată a psoriazisului cât şi posibila toxicitate a altor preparate utilizate pe cale generală, de-a lungul timpului pentru terapia psoriazisului.
Conform autorilor, în studiu au fost înrolaţi 1007 pacienţi cu psoriazis, iar efectele adverse severe s-au înregistrat la 2-3 % dintre aceşti pacienţi. Au fost înregistrate efectele care se raportează şi în terapia pe termen scurt cu efalizumab, respectiv cefalee, sindrom pseudo-gripal, greaţă, dar au scăzut în intensitate pe parcursul tratamentului la marea majoritate a pacienţilor. De asemenea, autorii propun înfiinţarea unui registru de cancer cutanat la pacienţii care urmează această terapie. Rezultatele obţinute au fost foarte bune la marea majoritate a pacienţilor.
11 03 2006

În conformitate cu PRNewswire-FirstCall, Corporaţia CELGENE a anunţat rezultatele studiului de fază II privind produsul CC-10004, produs cu efecte antiinflanmatorii, în tratamentul oral al psoriazisului la cel de al 64-lea miting anual al Academiei Americane de Dermatologie.
Rezultatele au de către Profesor Dr. Alice Gottlieb, iar acest studiu a cuprins 19 pacienţi la care s-au administrat 20 mg CC-10004 zilnic timp de 29 de zile şi o perioadă de monitorizare de 4 săptămâni, iar rezultatele pozitive au fost încurajatoare.
CC-1004 reprezintă un produs nou, administrat pe cale orală caracterizat prin activitate antiinflamatorie prin inhibarea unor molecule cu efecte pro-inflamatorii de tip TNF-alfa, Interleukina-2, interferon-gama, leukotriene, sintetaza oxidului nitric.
Pentru introducerea în practica medicală curentă, sunt necesare studii suplimentare privind eficienţa terapeutică, efectele adverse şi siguranţa utilizării produsului.


05 03 2006

În numărul din ianuarie-februarie 2006 a revistei Clinic Dermatology sunt prezentate utilizările laserului excimer 308 nm pentru a trata psoriazis şi vitiligo.
Acest tip de laser reprezintă cel mai avansat concept în fototerapia selectivă, care emite raze în spectru UV-B iar spotul este monocromatic şi coerent, cu posibilitatea tratamentului selectiv al leziunilor fără afectarea tegumentelor sănătoase din jur.
11 02 2006

Conform Pharmalive, compania farmaceutică York Pharma plc, a anunţat rezultate favorabile în ceea ce priveşte priveşte un nou produs destinat tratamentului local al psoriazisului. Acest produs, denumit YP003, aparţine unei noi clase de medicamente denumite VAMP – inhibitori ( Vitamin A Metabolic Pathway) şi a fost testat cu succes într-un studiu de Fază II.
Produsul, denumit carbenoxolone, a avut efecte favorabile în ceea ce priveşte reducerea eritemului (roşeţii pielii), a scuamelor şi a grosimii plăcilor de psoriazis, şi nu au fost înregistrate reacţii adverse. În proiectele de viitor ale companiei, aceasta doreşte dezvoltarea în continuare a produsului pentru punerea pe piaţă.


14 01 2006

Conform News-Medical.Net, primul model animal pentru psoriasis a fost realizat de către cercetătorii de la Research Institute of Molecular Pathology din Viena, iar acest concept poate contribui la elucidarea paşilor iniţiali în apariţia psoriazisului precum şi la descifrarea posibilelor cauze ale bolii. Pe lângă dezvoltarea leziunilor cutanate de psoriasis, în acest caz este posibilă şi apariţia leziunilor tipice de artrită psoriazică.08 01 2006

Conform PRNewswire, compania TolerRx a anunţat iniţierea unui studiu de fază I cu produsul TRX 4 la pacienţii cu psoriazis moderat spre sever şi a unui studiu follow –up cu acelaşi produs la pacienţii cu Diabet zaharat de tip I. TRX4 este un anticorp monoclonal care se leagă de celulele de tip T CD3 şi intervine la nivelul comunicării intercelulare.

De asemenea, PhotoMedex a anunţat că a primit două patente SUA pentru utilizarea peptidelor cu cupru în tratamentul diverselor afecţiuni dermatologice. Cuprul este un compus cu multiple efecte biologice, cum ar fi vindecarea rănilor, tratarea inflamaţiilor, efecte cosmetice intervenind în sinteza colagenului,elastinei, glicozaminoglicanilor.

04 12 2005

Conform unor studii recente efectuate la Institutul Karolinska din Suedia, este posibilă o legătură genetică între psoriazis şi afecţiunile cardiace ( Medical News Today).
Aceste rezultate rezultă dintr-un studiu desfăşurat pe o perioadă de 5 ani, şi este sugerată legătura genetică dintre nivelul colesterolului din sânge, în momentul debutului afecţiunii cardiace, şi psoriazis. De asemenea, cercetătorii iau în calcul şi ipoteza conform căreia psoriazisul poate fi considerat un indicator al unor posibile afecţiuni grave în viitor.
Referitor la acest studiu, Lars Ettarp preşedinte a IFPA (The International Federation of Psoriasis Associations) a afirmat :”Aceste rezultate ale studiului efectuat la Institutul Karolinska subliniază faptul că trebuie schimbată urgent percepţia asupra psoriazisului.”
Studiul efectuat la Institutul Karolinska din Suedia a fost demarat în anul 2000 şi este în curs de desfăşurare, iar în momentul de faţă sunt cuprinşi peste 600 de pacienţi cu psoriazis cu debut recent (mai puţin de 12 luni) şi cu vârsta de peste 15 ani. Scopul global al proiectului este reprezentat de obţinere unor informaţii detaliate cu privire la psoriazis, respectiv caracterizarea fenotipurilor clinice, identificarea factorilor declanşatori (trigger), monitorizarea evoluţiei bolii, stabilirea afecţiunilor asociate şi a răspunsului la tratament.


20 10 2005

În ultimul număr, respectiv cel din noiembrie 2005, al revistei British Journal of Dermatology , este prezentat un studiu privind efectele terapeutice ale unor tipuri de laser în tratamentul psoriazisului. Autorii au utilizat atât un laser de tip excimer, cu lungimea de undă de 308 nm, cât şi unul de tip PDL (Pulsed Dye Laser), iar principalele avantaje ale utilizării acestor aparate Laser în tratamentul psoriazisului sunt concentrarea energiei numai la nivelul leziunilor de psoriazis, reducerea dozei cumulative şi o rată de curăţare (albire) a leziunilor mai rapidă. De asemenea, rezultatele obţinute se menţin pe un termen mai lung. Concluziile autorilor au fost că ambele tipuri de laser pot constitui un bun tratament al leziunilor de psoriazis, în cazuri atent selecţionate.
12 10 2005


În data de 6 octombrie a fost aprobată, de către Comisia Europeană, utilizarea preparatului infliximab pentru tratamentul pacienţilor cu psoriazis moderat şi sever, la pacienţii adulţi care au contraindicaţii sau nu au răspuns la alte preparate de uz sistemic utilizate pentru terapia acestei afecţiuni. Această aprobare are la bază două studii multicentrice randomizate, dublu-orb, SPIRIT şi EXPRESS. (Sursa www.medscape.com). Infliximab mai este utilizat în tratamentul bolii Crohn, a artritei reumatoide precum şi a psoriazisului artropatic.

De asemenea, conform Medical News Today, Infliximab a fost lansat în data de 11 octombrie 2005 în Marea Britanie pentru tratamentul psoriazisului moderat şi sever, care nu au răspuns la alte preparate sistemice.

02 10 2005

În perioada 21-24 septembrie 2005 s-a desfăşurat la Gura Humorului Conferinţa Naţională de Dermatologie, organizată de către Societatea Română de Dermatologie. Această manifestare ştiinţifică de tradiţie s-a bucurat de un interes crescut atât din partea medicilor dermatologi, şi de alte specialităţi, cât şi din partea firmelor de medicamente şi aparatură medicală. Interesul crescut a fost confirmat şi de numărul mare de lucrări ştiinţifice prezentate, lucrări care au acoperit o largă tematică inclusiv psoriazisul.

În ceea ce privesc lucrările destinate psoriazisului, acestea s-au referit pe de o parte la posibilităţile noi terapeutice destinate acestei maladii, cum este terapia biologică în tratamentul psoriazisului vulgar şi a celui artropatic, iar pe de altă parte la prezentarea experienţei clinice cu diverse preparate, utilizate frecvent în terapia bolii.

De asemenea, a fost prezentată experienţa de 2 ani a site-ului www.psoriasis.ro în informarea, comunicarea şi suportul pacienţilor cu psoriazis, precum şi principalele solicitări ale pacienţilor cu psoriazis adresate echipei de realizare a site-ului.

Expoziţia firmelor producătoare de medicamente, dermatocosmetice şi aparatură medicală s-a bucurat de un mare interes în rândul participanţilor la conferinţă, interesaţi de cele mai noi metode de diagnostic şi tratament al bolilor dermatologice şi venerice.

12 08 2005

La începutul lunii august 2005, compania farmaceutică Isotechnika Inc a anunţat faptul că studiul de fază III desfăşurat în Canada cu preparatul imunosupresiv ISA 247, destinat tratamentului pe cale generală a psoriazisului, demonstrează rezultate promiţătoare atât în ceea ce priveşte eficienţa cât şi siguranţa pacienţilor ( conform PRNewsire-FirstCall).

Acest studiu canadian a debutat la începutul lunii decembrie 2004, se desfăşoară în 32 de centre pentru o perioadă de 24 de săptămâni, şi este de tip randomizat dublu-orb. Pacienţii sunt evaluaţi atât pe baza modificărilor indicelui PASI ( Psoriasis Area and Severity Index) cât şi prin realizarea unor investigaţii de laborator, astfel încât să se obţină cât mai multe informaţii despre eficienţa produsului şi siguranţa utilizării acestuia. De asemenea, rezultatele finale ale acestui studiu vor fi prezentate în prima jumătate a anului 2006.

06 08 2005

Comitetul pentru produsele medicale destinate uzului uman – CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) al Agenţiei Europene pentru Medicină – EMEA (European Medicines Agency ) a recomandat aprobarea extinderii indicaţiilor pentru preparatul Infliximab. Astfel, conform PRNewswire, aceste indicaţii extinse includ tratamentul psoriazisului în plăci, moderat spre sever, care nu a răspuns sau are contraindicaţie pentru alte produse de uz sistemic, inclusiv ciclosporină, metotrexat, psoralen şi ultravioloete A (PUVA), sau pacientul este intolerant la una dintre aceste terapii.

Această aprobare / recomandare reprezintă un prim pas către aprobarea Comisiei Europene. De asemenea, această aprobare este bazată pe rezultatele a două studii SPIRIT (Study of Psoriasis with Infliximab Induction Therapy) şi EXPRESS (European Infliximab for Psoriasis Efficacy and Safety Study).

20 03 2005

În numărul din ianuarie 2005 al revistei de specialitate Archives of Dermatology, sunt prezentate rezultatele unor studii referitoare la importanţa informării, educării şi comunicării în ceea ce privesc opţiunile terapeutice.

Astfel, în articolul „Members of the National Psoriasis Foundation
More Extensive Disease and Better Informed About Treatment Options”,
sunt descrise rezultatele unor interviuri realizate pacienţilor cu psoriazis, atât membri ai National Psoriasis Foundation cât şi unor pacienţi non-membri ai acestei fundaţii. Rezultatele studiului au relevat faptul că, deşi pacienţii membrii ai fundaţiei erau mai în vârstă şi cu o boală mai severă decât ceilalţi pacienţi, aceşti pacienţi membrii erau mai puţin afectaţi de psoriazis şi erau mult mai satisfăcuţi cu tratamentul bolii. De asemenea, membrii fundaţiei cunoşteau mult mai bine variantele terapeutice utilizate în tratamentul psoriazisului comparativ cu pacienţii non-membrii ai fundaţiei. Concluzia autorilor articolului a fost că „membrii National Psoriasis Foundation sunt mai bine informaţi şi mai satisfăcuţi cu opţiunile terapeutice disponibile comparativ cu pacienţii care nu sunt membrii ai fundaţiei”.


În cursul lunii noiembrie s-a desfăşurat la Florenţa Congresul Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie EADV, unde au fost prezentate ultimele noutăţi referitoare la diagnosticul, mecanismele de apariţie şi modalităţile terapeutice utilizate pentru afecţiunile dermatologice, inclusiv pentru psoriazis.

În cea ce priveşte psoriazisul, noutatea majoră a Congresului şi a anului 2004 a fost aprobarea în cursul lunii septembrie a primului produs biologic destinat tratamentului psoriazisului - Efalizumab, care în conformitate cu Prof. Carlo Pincelli, Universitatea Modena, Italia, este o „nouă frontieră în tratamentul psoriazisului”.

20 03 2005

În cadrul acestei pagini a site-ului www.psoriasis.ro vor fi prezentate periodic noutăţi despre psoriazis - psoriasis- (cauze, mecanisme de producere, tratament, noi posibilităţi terapeutice) precum şi evenimente semnificative pentru pacienţii cu psoriazis să persoanele afectate.


E-mail-ul dvs


E-mail-ul destinatarului

   
Important: informatiile prezentate în paginile site-ului www.psoriasis.ro sunt informatii medicale generale si nu reprezinta, în nici un caz, o recomandare terapeutica sau demers diagnostic. singurul abilitat sa precizeze un diagnostic, sa instituie o schema terapeutica si sa urmareasca evolutia psoriazisului este medicul dumneavoastra curant.

Site-ul nu apartine vreunei firme producatoare sau distribuitoare de medicamente, materiale sanitare sau aparatura medicala, si nu promoveaza sau recomanda nici un fel de produse destinate tratamentului psoriazisului sau a altor afectiuni.

Contact: claticivictor@yahoo.com

Toate drepturile rezervate © 2004 - 2007 PSORIASIS.RO. Powered by InternetWorkers. Termeni si conditii.